Nu är gruppavtalet för fiber igång! Behöver man support gällande fiber hör man av sig till Halebop. Du behöver inga inloggningsuppgifter för supporten, utan klickar på länken där det står ’Är du inte kund eller har du inget konto?’. För support gällande TV kontaktar man Telia. Telias kundtjänst nås bland annat via telefon 90 200 och 020-20 20 70 (kollektiva tjänster). Installationshjälp ingår i vårt avtal och tekniker hjälper till med inkopplingen, men behöver tidsbokas individuellt.
Utöver nyhetsbreven uppdaterar vi både hemsida och Facebookgrupp regelbundet. Gå gärna med i Facebookgruppen eller kika på hemsidan när frågor uppstår då det är där uppdateringarna ofta sker snabbast.
Vi kommer att uppdatera hemsidan med information om ventilationen. Vi har självdrag i våra hus och då finns det en del man kan göra själv för att få ett bra inomhusklimat. Det går också bra att kontakta oss direkt om man t.ex. inte har tillgång till dator.
Sist, men inte minst är julgranen beställd för att vara på plats till advent!
Råd och tips I hus med självdragsventilation finns ingen fläkt som suger ut luften. Luftens sugs istället ut genom ventilerna tack vare att den varma luften stiger uppåt. Utsugsventilerna finns i köket och badrummet. Den ”friska” luften tas in via ventiler som sitter i fönster. Både utsugsventilerna och friskluftsventilerna bör minskas samtidigt, men stäng dem inte helt om man enbart stänger friskluftsventilerna kan det bli baksug i någon utsugsventil.
Vädring Fönstervädring på vintern är dyrt och energislösande. Lämna inte badrummet öppet på vintern. När rummet blir nerkylt kan det också bildas kondens som kan innebära fukt- och mögelskador. Huvudregeln är att vädra snabbt men effektivt på vintern. Det bör helst också vara ett par grader varmare i badrummet än i resten av lägenheten för torkning.
Matlagning Vid mycket osande matlagning är det bättre att öppna fönster tillfälligt i ett angränsande rum än i köket förutsatt att det är sug i köksventilen.
Dusch och bad Vid långa duschar bildas mycket vattenånga. Kort duschtid ger mindre fukt i luften och mindre risk för kondens i badrummet. Dessutom går det åt mindre varmvatten och därmed även mindre energi. Vid mer en fyra minuters duschning bildas kondens på väggarna. Vädra ut fukten i badrummet direkt när du har badat eller duschat. Öppna utsugsventilen helt eller snabbvädra med korsdrag några minuter.
Tvättorkning Det kan ta lång tid att torka tvätt i hus med självdragsventilation. Häng tvätten luftigt och låt gärna badrumsdörren stå öppen.
Kontroll av ventilationen Som tidigare nämnts så finns det risk för bakdrag vid självdragsventilation. Man kan själv kontrollera om ventilationen fungerar genom att hålla en bit toalettpapper framför utsuget och se åt vilket håll luften drar. Åtgärden är att öppna friskluftsöppningarna helt och eventuellt också ett fönster tills bakdraget vänder.
Håll rent i ventilerna! För att ventilerna och ventilationen ska kunna behålla sin funktion måste ventiler och kanaler hållas rena. Smuts, damm och feta partiklar från matos fastnar med tiden kring ventilerna och i utsugskanalerna. Utelufts- och frånluftsventilerna ska lägenhetsinnehavaren rengöra. Man kan rengöra med en smal borste och med dammsugaren.
Möblering Ibland kan det bli problem med fukt och kondens bakom bokhyllor och sängar som placeras för tätt mot yttervägg. Orsaken är främst att rumsluften inte kan värma dolda väggytor. Samma problem kan förekomma bakom badkar. Helst bör det finna ordentliga luftmellanrum kring dessa. Cirkulation runt möbler vid yttervägg
Sammanfattning – Uteluftsventiler i yttervägg eller fönster får inte sättas igen eller stängas helt! – Uteluften behövs för att få en bra luftkvalitet i lägenheten och undvika fukt- och mögelskador samt slippa matos. – Om det drar kallt från uteluftsventilen så försök att möblera annorlunda. Vädra efter bad, dusch och tvätt
Installationshjälp ingår kostnadsfritt i vårt avtal.
En installationstekniker hjälper till med all inkoppling och att komma igång med Tv-tjänsten, men behöver tidsbokas individuellt så därför behöver man höra av sig till Telias kundtjänst.
Det man kan säga när man ringer in är att man önskar få ut en tekniker för installationshjälp, när kundtjänsten knappar in adressen det gäller så framgår det att detta kommer att vara kostnadsfritt.
Telias kundtjänst når man på tel. 90 200 men det finns även ett annat nummer där specialister på just kollektiva tjänster svarar, det är 020-202070 dit boende i vår förening kan ringa.
Jag kan tillägga att om ni vill fixa själva, ifall ni inte fått bild så är det ganska enkelt. Media converter har ett uttag för bredband och ett för Telias TV box. TV boxens kabel sitter inte i och det måste den och från grå media skåpet vidare ut i fiber uttaget du vill ha tv boxen. Dock en liten detalj, media converter sitter i skåpet bakom och det är ett par skruvar som måste skruvas bort.
Krångligt? Enkelt, ring Telia 🙂
[Och återigen självklart så kommer all info också till anslagstavlorna i månadsbrevet. Men den vägen är inte lika snabb som facebook och vår webbsida.]