Välkommen till BRF Skåpbo – för dig som är nyinflyttad!

Hej!
Välkommen till föreningen! Hoppas att du kommer att trivas :) Förmodligen har du massor av frågor i samband med flytten, så vi har försökt att få så många svar åt dig här!

Övernattningslägenheten.
Du bokar och ser även priset på vår webbsida. https://brfskapbo.se/for-medlemmar/boka-overnattningsrummet

Tvättstugan
Det finns en app och du kan boka via den. Dock inte låsa upp tvättstugan med den. Du kan låsa upp miljöstugan och gymmet med appen också. Du hittar instruktionerna här https://brfskapbo.se/boka-tvattstuga
Tänk på att tvättstugan styrs av tiderna digitalt. Är din tid över så kommer du inte in längre. Torkrummet har du en timme efter din tid i tvättstugan. Vilket också innebär att du först en timme in på din tid kan du först torka.

Bredband
Ingår i avgiften. Leverantör är Halebop (en del av Telia). Fibern sitter i hallen i gråa skåpet. Bakom skåpet sitter en mediaconverter. Ni skaffar antingen en router med WiFi eller drar kabeln till aktuellt rum. Vi har upp till 1000 Mbit/s.

TV
Vi har Com hem i föreningen via deras egna nät, ett jack med 3 håll i vardagsrummet. Samt så ingår TV från Telia via fiber bredbandet. Båda systemen erbjuder basutbudet och ni kan själva kontakta dem om ni vill betala extra för uppgradering av kanaler. I dagsläget så rekommenderar vi dock TV via fibern med Telia.

Tekniskförvaltare
Åkerlunds sköter om våra fastigheter. De ser till att alla lampor lyser etc och att saker fungerar. Som nyinflyttad så vill du ha ditt namn i porten och brevlådan, kontakta Åkerlunds så sätter de upp detta tills du flyttar in.

Ekonomiskförvaltare
Fastum sköter om vår bokföring, skickar ut alla avier och hjälper oss med allt administrativa. Vill du betala på autogiro, har frågor om inbetalningar eller skaffa extra förråd så är det till Fastum som du vänder dig till.

Parkering
Vi har 11 parkeringsplatser och de finns vid vår miljöstuga mellan Bordsvägen 17-21. Är du intresserad av en plats så ställ dig i kön. Vi har inga svar på hur lång tid det tar innan det blir ledigt.

Sopor
Vi har en miljöstuga. Sortering för glas och papper etc finns där. Inga möbler eller grovsopor kastas där. Ni får då åka iväg med skräpet själv till återvinningscentralen eller om ni anlitar typ TipTapp. Miljöstugan hittar ni mellan Bordsvägen 17-21 och den är öppen till kl 22:00.

Hushållssopor
Vi har egna kärl som töms regelbundet och är utplacerade runt om vår förening. Tänk på att inte använda andra soptunnor än dem som tillhör oss!

Nycklar
Bergslås har hand om hela vårt nyckelsystem inklusive brickor till tvättstugan. De finns i Gubbängens centrum

Ventiler
Du bor i ett hus med självdrags ventilation. Det innebär att du påverkar grannarna i huset samt kan orsaka fukt- och mögelskador om du gör på fel sätt. Läs gärna på om detta så du inte stänger ventilerna etc. http://brfskapbo.se/du-bor-i-ett-hus-med-sjalvdragsventilation


Renovering av lägenheter
Tänk på att sätta upp lappar för att informera grannarna. Blir så dålig stämning annars :) Sätt upp lapp i porten om att det görs och när det är förväntat att vara klart.

Vill ni kolla av bärande väggar etc så vänd er till stadsbyggnadskontoret.
Du kan ta del av de ritningar Stadsbyggnadskontoret har på plats i Tekniska Nämndhuset eller via https://bygglov.stockholm/ där du klickar på E-tjänster, Ärenden och handlingar, loggar in och söker på fastighetsbeteckning. Ritningarna ligger sedan i respektive diarienummer, men Stadsbyggnadskontoret uttalar sig inte om väggar är bärande utan du får vända dig till en konstruktör eller annan sakkunnig.

Våtutrymme, VVS och el ska självklart utföras av behörig och ej göras om man inte har behörigheter. När ni tar in hantverkare så måste ni ansvara och se att all behörighet finns, väldigt viktigt. Vattenskador är vanligt pga slarv, vilket både är dyrt och omständigt.

Utöver webbsidan så har vi i föreningen också en facebook grupp:
https://www.facebook.com/groups/751272654899059/

Kan rekommendera dig också lokala gruppen för Gubbängen. Gruppen är lite av hela lokala samhället digitalt.
https://www.facebook.com/groups/17387993248/